Przepisy Stir-fry z polędwicą i ananasem
Składniki
500 g polędwicy
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 świeży ananas
2 łyżki miodu
4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki imbiru
sól
pieprz
2 łyżki oleju
2 torebki ryżu jaśminowego
szczypiorek
1/2 szkl. wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
10 g sezamu
1 limonka
Sposób przygotowania
1
Paprykę oczyść i pokrój. Papryczkę chili pokrój wraz z pestkami.
2
Przygotuj marynatę do mięsa. W tym celu połącz sos sojowy, papryczkę chili, ocet, imbir, sól i pieprz. Następnie dodaj sos chili oraz miód. Całość wymieszaj.
3
Polędwicę oczyść z błonek i pokrój w paski.
4
Dodaj do mięsa marynatę, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
5
Obierz ananasa i pokrój.
6
Na patelni rozgrzej mocno olej. Dodaj mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pamiętaj o tym, by mieszać mięso. Dodaj paprykę i smaż chwilkę.
7
Dodaj ananasa i smaż 5 minut, często mieszając.
8
Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do mięsa. Wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie ugotuj ryż i pokrój szczypiorek.
9
Mięso posyp sezamem i podawaj z ryżem ozdobionym szczypiorkiem oraz kawałkami limonki. Jako dodatek możesz podać surówkę z kapusty skropioną sokiem z limonki i oliwą z oliwek lub sałatę z zielonymi ogórkami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
40 min.
Desery