Przepisy Stir-fry z polędwicą i ananasem

Składniki

500 g polędwicy

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

1 świeży ananas

2 łyżki miodu

4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki imbiru

sól

pieprz

2 łyżki oleju

2 torebki ryżu jaśminowego

szczypiorek

1/2 szkl. wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

10 g sezamu

1 limonka

Sposób przygotowania

1

Paprykę oczyść i pokrój. Papryczkę chili pokrój wraz z pestkami.

2

Przygotuj marynatę do mięsa. W tym celu połącz sos sojowy, papryczkę chili, ocet, imbir, sól i pieprz. Następnie dodaj sos chili oraz miód. Całość wymieszaj.

3

Polędwicę oczyść z błonek i pokrój w paski.

4

Dodaj do mięsa marynatę, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

5

Obierz ananasa i pokrój.

6

Na patelni rozgrzej mocno olej. Dodaj mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pamiętaj o tym, by mieszać mięso. Dodaj paprykę i smaż chwilkę.

7

Dodaj ananasa i smaż 5 minut, często mieszając.

8

Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do mięsa. Wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie ugotuj ryż i pokrój szczypiorek.

9

Mięso posyp sezamem i podawaj z ryżem ozdobionym szczypiorkiem oraz kawałkami limonki. Jako dodatek możesz podać surówkę z kapusty skropioną sokiem z limonki i oliwą z oliwek lub sałatę z zielonymi ogórkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 2.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8