Stir fried z kurczakiem, ananasem i kiełkami fasoli mung
Składniki
1 pojedynczy filet z kurczaka
100 g fasoli mung
2 cebule wiosenne pokrojone w cienkie plasterki
1 kawek selera naciowego
ok. 1/2 puszki ananasa
1/2 marchewki pokrojonej w słupki
garść fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej/groszku zielonego świeżego lub z puszki
garść posiekanej kapusty pekińskiej
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka miodu
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/3 szkl. soku ananasowego z puszki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka imbiru suszonego
1 płaska łyżeczka pieprzu białego
Opis

Fasolkę szparagową podgotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE przez ok. 5 min (fasolkę możesz zastąpić zielonym groszkiem, wtedy nie musisz gotować). Filet z kurczaka umyj i osusz. Łyżkę powideł wymieszaj z 1 łyżką miodu, dodaj sól i pieprz. Natrzyj kurczaka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 25 min. Wyjmij z piekarnika i pokrój w cienkie plasterki, odłóż na bok.

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie ze sobą aż powstanie gładka emulsja. Seler pokrój w cienkie plasterki lub zmiksuj, fasolkę pokrój na mniejsze kawałeczki. Na suchą gorącą patelnię wrzuć cebulkę, seler i smaż 2 minuty. Warzywa zdejmij suchą łyżką z patelni i odłóż na bok.

Na patelnię wrzuć ananasa pokrojonego na małe kawałki, kiełki i całą resztę warzyw, smaż wszystko 2 minuty. Dodaj odłożone mięso, cebulę oraz seler. Wymieszaj. Zalej sosem i smaż kolejne 2 minuty, aż warzywa i mięso będą gorące. Podawaj same bez dodatków. Udekoruj świeżymi listkami kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy