Steki z brotoli z kaparami i sosem z białego wina
Składniki
2–3 steki z brotoli 
1/4 filiżanki białego wytrawnego wina lub octu winnego 
1/4 filiżanki kaparów 
50 g masła 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
oliwa z oliwek 
sól morska 
świeżo zmielony czarny pieprz
Opis

Steki z brotoli umyj i osusz. Następnie natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Patelnię dobrze rozgrzej, nalej odrobinę oliwy i smaż steki z ryby na średnim ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony. Usmażone ryby zdejmij z patelni i włóż do ciepłego piekarnika nagrzanego do temp. 80˚.  

Na patelnię wlej białe wino lub ocet winny i gotuj przez minutę. Następnie dodaj kapary, masło i gotuj jeszcze przez ok. 2 min lub do czasu, aż sos zgęstnieje, a kapary będą usmażone i zrumienione.  

Na talerz wyłóż odrobinę sosu i połóż na nim ciepłe ryby. Całość udekoruj pietruszką lub kolendrą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy