Steki wieprzowe w karmelizowanych orzeszkach z kiełkami brokuła
Składniki
4 plastry schabu
50 g orzechów nerkowca
2 łyżki miodu
4 łyżki kiełek brokuła
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cebuli
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka soli
Opis

Przygotuj marynatę: sos sojowy wymieszaj z octem i miodem, wyciśnij sok z cebuli za pomocą wyciskarki do czosnku i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Mięso zalej marynatą, przykryj i pozostaw na 1 godz. w lodówce.

Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu uduś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wraz z marynatą kawałki schabu pod przykryciem (ok. 15 min). Na drugiej patelni roztop miód i wrzuć orzechy nerkowca, podpraż 30 sekund. Zdejmij z patelni kawałki schabu i przełóż na druga patelnię z orzeszkami i miodem. Przełóż na talerz, polej resztką marynaty z patelni i posyp pozostałymi orzeszkami. Wierzch udekoruj kiełkami. Podawaj z ryżem lub ulubionym pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne