Przepisy Stek z tuńczyka z warzywami gotowanymi na parze

Składniki

2 steki z tuńczyka

300 g groszku cukrowego

300 g marchewek baby

1 spory fenkuł

cebulki perłowe

250 ml mleczka kokosowego

2 szalotki

2-3 ząbki czosnku

1-2 ostre papryczki

oliwa

kilka gałązek rozmarynu

1 łyżeczka curry

sól

pieprz

Opis

  • By warzywa pięknie się prezentowały, gotujemy je al dente - dzięki temu zachowają kształt oraz świeży kolor.
  • Rybę warto grillować na bardzo rozgrzanej patelni - dzięki temu będzie nie tylko smaczna, ale również pięknie przypieczona.
  • Naturalne elementy pięknie uzupełniają dekorację stołu: drewniane elementy (np. plastry drewna jako podkładki pod talerze), świeże gałązki (jako element dekoracyjny lub zaplecione pierścienie do serwetek) i naturalne tkaniny.

Sposób przygotowania

1

Na odrobinie oliwy szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.

2

Następnie dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe - umieszczamy na małym ogniu i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.

3

Fenkuł kroimy na plastry średniej grubości i wraz z marchewkami oraz groszkiem gotujemy na parze.

4

W międzyczasie doprawiamy steki z tuńczyka solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5

Smażymy na patelni grillowej z dodatkiem rozmarynu (1,5-2 minuty na stronę).

6

Serwujemy tuńczyka z warzywami, cebulkami perłowymi i sosem od razu po przygotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 20.02-26.02.2020 r. wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8