Przepisy Stek z tuńczyka z warzywami gotowanymi na parze

Składniki

2 steki z tuńczyka
300 g groszku cukrowego
300 g marchewki baby
1 fenkuł (duży)
1 garść cebulki perłowej
250 ml mleczka kokosowego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
2 chilli
oliwa z oliwek
4 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka curry
sól
pieprz czarny mielony

Opis

By warzywa pięknie się prezentowały, gotujemy je al dente - dzięki temu zachowają kształt oraz świeży kolor. Rybę warto grillować na bardzo rozgrzanej patelni - dzięki temu będzie nie tylko smaczna, ale również pięknie przypieczona. Naturalne elementy pięknie uzupełniają dekorację stołu: drewniane elementy (np. plastry drewna jako podkładki pod talerze), świeże gałązki (jako element dekoracyjny lub zaplecione pierścienie do serwetek) i naturalne tkaniny.

Sposób przygotowania

1

Na odrobinie oliwy szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.

2

Następnie dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe - umieszczamy na małym ogniu i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.

3

Fenkuł kroimy na plastry średniej grubości i wraz z marchewkami oraz groszkiem gotujemy na parze.

4

W międzyczasie doprawiamy steki z tuńczyka solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5

Smażymy na patelni grillowej z dodatkiem rozmarynu (1,5-2 minuty na stronę).

6

Serwujemy tuńczyka z warzywami, cebulkami perłowymi i sosem od razu po przygotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem