Przepisy Stek z rostbefu z cebulkami w kremie balsamicznym
Składniki
2 steki z rostbefu (ok. 200 g każdy)
100 g perłowych cebulek ze słoika
200 ml octu balsamicznego
200 g zielonej fasolki szparagowej
50 g miodu
50 g cukru
6 pomidorków koktajlowych 
2 szalotki
1 ząbek czosnku
20 ml oliwy
1 gałązka rozmarynu 
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Opis

W rondelku zagotuj ok. 1 litr wody, przypraw solą i szczyptą cukru. Odetnij łykowate końcówki fasolek. Obrane gotuj przez ok. 4–5 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij warzywa z gotowania i przełóż na sitko kuchenne. Przelej zimną wodą i odłóż na talerz. Wlej do małego garnka ocet balsamiczny, dodaj cukier, miód oraz kilka igieł rozmarynu. Gotuj miksturę powoli, aż lekko zgęstnieje. Dopiero teraz dodaj odcedzone z zalewy cebulki perłowe, gotuj powoli jeszcze przez 5 minut i odstaw z ognia. Dla smaku możesz przyprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. 

Wyjmij z opakowania steki z rostbefu. Delikatnie umyj mięso pod zimną wodą i wytrzyj w kuchenny ręcznik papierowy. Rozgrzej patelnię grillową. Mięso natrzyj lekko oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż na bardzo mocnym ogniu, z każdej strony po 1 minucie. Odłóż steki na kratkę z piekarnika, przypraw jeszcze solą morską, a pod kratkę włóż naczynie. Dzięki temu sok z pieczenia swobodnie spłynie, a stek będzie chrupiący. 

Rozgrzej piekarnik do temp. 190° i wstaw steki na kratce z naczyniem na ok. 6 minut (wtedy będą średnio wysmażone) lub na dłużej, jeśli stek ma być wypieczony. Na ostatnie 2 minuty do naczynia włóż pomidorki koktajlowe, by się podpiekły. 

W tym czasie obierz czosnek i szalotki. Pokrój je w drobną kostkę. Rozgrzej rondelek lub patelnię. Na oliwie podsmaż szalotki i czosnek. Dodaj zieloną fasolkę i razem podgrzej. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż na talerz zieloną fasolkę, a na niej ułóż chrupiący i soczysty stek. Polej cebulkami w kremie balsamicznym i udekoruj pieczonymi pomidorkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4