Przepisy Stek z frytkami i sałatą w sosie winegret
Składniki
​2 steki z polędwicy wołowej lub antrykotu
3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
1łyżk masła
1 łyżka oleju
1/2 kg ziemniaków
przyprawy: sól
Sałatka:
mix sałat (kilka listków radicchio, sałaty strzępiastej zielonej frisee, strzępiastej czerwonej lolo rosso i masłowej)
1/2 cebuli czerwonej
5 pomidorków koktajlowych
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ziemniaki dokładnie obierz i umyj. Pokrój w słupki. Następnie przepłucz w zimnej wodzie i osusz w ściereczce z nadmiaru wody. Olej rozgrzej i usmaż w nim frytki na złoty kolor (ok. 25 min). Następnie wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Pieprz rozgnieć w moździerzu lub ciężkim narzędziem w woreczku. Steki połóż na desce, odetnij tłuszcz i lekko rozbij. Pieprz przesyp na talerzyk i obtocz w nim steki z każdej strony (pieprz dociśnij dłonią). Na patelni rozgrzej masło z olejem i smaż steki około 6 min, pod koniec posól.

Wszystkie sałaty umyj i porwij w palcach lub pokrój. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka, pomidorki przekrój na połowę. Oliwę ucieraj powoli z sokiem z cytryny i musztardą. Na koniec dodaj sól i pieprz. Sałaty i warzywa polej przygotowanym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.