Przepisy Stek wołowy z ziemniakami Hasselback
Składniki
Stek
2 steki wołowe z antrykotu lub rostbefu
1 szkl. wina czerwonego wytrawnego
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
przyprawy: sól morska, pieprz grubo tłuczony
Ziemniaki
6 średnich ziemniaków
2 łyżki świeżego rozmarynu
4 łyżki oleju
3 łyżeczki soli morskiej
pieprz
Opis

Mięso przełóż do dużego garnka lub miski o płaskim dnie. Wlej wino i dodaj rozmaryn. Po godzinie mięso przełóż na drugą stronę i marynuj kolejną godzinę.

Ziemniaki wyszoruj. Natnij na ziemniakach 2–3 mm plastry – nie przecinaj do końca. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Ziemniaki skrop 2 łyżkami oleju, posyp połową soli oraz rozmarynem. Wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piecz przez 25 minut. Po tym czasie skrop je pozostałym olejem, posyp resztą soli i pieprzem. Ziemniaki piecz jeszcze 20 minut.

Rozgrzej 2 łyżki oleju. Odsącz steki z wina i smaż mięso 5–7 minut z obu stron. Usmażone mięso odstaw, aby odpoczęło. Następnie dopraw je solą i pieprzem. W tym samym czasie przelej wino z rozmarynem do małego garnka. Gotuj płyn do redukcji do 2–3 łyżek. Na koniec dodaj masło. Wymieszaj sos i zdejmij z ognia.

Steki podawaj z sosem, ziemniakami oraz porcją sałaty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy