Przepisy Stek wołowy z ziemniakami Hasselback

Składniki

Stek
2 steki z antrykotu (z antrykotu lub rostbefu)
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
sól morska
pieprz czarny
Ziemniaki
6 ziemniaków (średnich)
2 łyżki świeżego rozmarynu
4 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżeczki soli morskiej
pieprz czarny mielony

Opis

Mięso przełóż do dużego garnka lub miski o płaskim dnie. Wlej wino i dodaj rozmaryn. Po godzinie mięso przełóż na drugą stronę i marynuj kolejną godzinę.

Ziemniaki wyszoruj. Natnij na ziemniakach 2–3 mm plastry – nie przecinaj do końca. Piekarnik rozgrzej do 230°C. Ziemniaki skrop 2 łyżkami oleju, posyp połową soli oraz rozmarynem. Wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piecz przez 25 minut. Po tym czasie skrop je pozostałym olejem, posyp resztą soli i pieprzem. Ziemniaki piecz jeszcze 20 minut.

Rozgrzej 2 łyżki oleju. Odsącz steki z wina i smaż mięso 5–7 minut z obu stron. Usmażone mięso odstaw, aby odpoczęło. Następnie dopraw je solą i pieprzem. W tym samym czasie przelej wino z rozmarynem do małego garnka. Gotuj płyn do redukcji do 2–3 łyżek. Na koniec dodaj masło. Wymieszaj sos i zdejmij z ognia.

Steki podawaj z sosem, ziemniakami oraz porcją sałaty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8