Przepisy Spaghetti ze świeżym szpinakiem
Składniki
100 g makaronu spaghetti
100 g szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50 ml śmietanki 30%
20 g sera blue
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE wg wskazówek na opakowaniu w osolonym wrzątku. Liście szpinaku dokładnie umyj i usuń ogonki. Wrzuć na osolony wrzątek i obgotuj 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj wyciśnięty czosnek i podgotowany szpinak. Smaż razem kilka minut stale mieszając. Następnie dodaj pokruszony ser, wlej śmietankę i duś jeszcze ok. 6 minut na wolnym ogniu. Całość dopraw pieprzem i solą. Gotowy szpinak dokładnie wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Potrawę udekoruj listkami oregano lub bazylii. Zamiast świeżego szpinaku możesz użyć także mrożonego w ilości ok. 50 g. Szpinak wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju i na wolnym ogniu podgrzewaj go aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i resztę składników tak, jak w przypadku świeżego szpinaku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy