Spaghetti ze smażonym bakłażanem i świeżymi pomidorami
Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 bakłażan
4 pomidory
1 cebula
2- 3 gałązki bazylii
1/4 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
40 ml oliwy z oliwek
20 g masła
80 g parmezanu
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Bakłażana umyj i pokrój w plastry. Polej oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstaw do pieczenia z funkcją grilla. Jak tylko bakłażan się zrumieni, odwróć każdy plaster. Po upieczeniu wyjmij do ostudzenia. Chłodne plastry bakłażana pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w piórka. Skórę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokój w małe kawałki.

Zagotuj wodę i włóż makaron do gotowania. Jak tylko będzie na wpół miękki, wycedź na durszlak. Zostaw ok. 200 ml wody z gotowania makaronu, a sam makaron przelej zimną wodą. Na patelni podsmaż kawałki bakłażana, dodaj cebulę i czosnek. Przypraw lekko solą i pieprzem. Dołóż pomidory, makaron i świeże masło. Posiekaj natkę pietruszki, a bazylię poszarp do makaronu w rękach. Wymieszaj dokładni i dolej wodę z gotowania makaronu, tak aby zrobił się sos. Jak tylko makaron wchłonie część sosu, a pomidory lekko się rozpadną, przełóż danie na talerz. Z wierzchu posyp obficie płatkami sera.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Napoje