Przepisy Spaghetti z ośmiorniczkami
Składniki
​100 g makaronu spaghetti
300 g ośmiorniczek baby
1 łodyga selera naciowego
1/2 główki czosnku
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oleju
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki świeżych igiełek rozmarynu
1,5 szkl. wody
przyprawy: sól, pieprz w kulkach, pieprz świeżo mielony
Marynata:
1/4 szkl. oleju słonecznikowego
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
kilka ząbków czosnku
Opis

Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem. Skórkę sparz gorącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do marynaty. Przygotuj ośmiorniczki i zalej marynatą, a następnie wstaw je do lodówki na 12 godz.

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Główkę czosnku drobno posiekaj, a łodygę selera zmiksuj w blenderze. Sok z cytryny wymieszaj z posiekaną główkę czosnku, łodyżką selera naciowego i kilkoma ziarnami pieprzu w kulkach. Całość przelej do garnuszka i zagotuj (ok. 10 min), dodaj do wywaru sprawione ośmiornice (możesz je pokroić na kawałki, zostawiając ramiona w całości) i gotuj przez ok. 3 min. Ośmiorniczki odcedź, oprósz solą i świeżo zmielonym pierzem. Ząbki czosnku posiekaj na cienkie płatki i podsmaż wraz z rozmarynem (ok. 1/2 min) na 4 łyżkach oleju. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj ośmiorniczki, wymieszaj z makaronem, skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje