Przepisy Spaghetti Bolognese
Składniki
400 g makaronu spaghetti
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 średnia marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki masła
50 g tłustego surowego boczku
100 g surowej szynki
100 g drobiowych wątróbek
100 g mielonej wołowiny
100 g mielonej wieprzowiny
200 ml czerwonego wina
200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
starty parmezan lub ser twardy dziugas do posypania
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.Cebulę, czosnek, marchewkę, seler obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z warzywami. Szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw. Wszystko chwilę smaż, ciągle mieszając. Następnie dodaj wino, wywar z mięsa, koncentrat i oregano. Sos doprowadź do wrzenia. Dopraw go solą i pieprzem. Całość gotuj ok. 2 godzin. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym wcześniej al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE makaronem i posyp startym parmezanem wg uznania. Sos pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, lasagne i cannelloni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne