Przepisy Spaghetti alla carbonara
Składniki
​2 jajka
90 g boczku pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego)
160 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju Solucci
30 g tartego sera owczego pecorino
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
przyprawy: sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz (opcjonalnie)
Opis

Jajka roztrzep widelcem i odstaw. Boczek pokrój w paseczki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Posiekaj czosnek oraz natkę pietruszki. Boczek podsmaż na oleju aż się zrumieni. Dodaj czosnek oraz natkę pietruszki, smaż na małym ogniu przez 15 sekund, następnie dodaj makaron. Odstaw z ognia i wymieszaj z połową sera pecorino oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej go roztrzepanymi jajkami i wymieszaj. Jajka mają utworzyć delikatny, kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Podawaj, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem pecorino i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje