Przepisy Souvlaki
Składniki
ok. 1/2 kg baraniny lub mięsa wieprzowego w kawałku (polędwica, schab, szynka) 
100 ml oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki oregano
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Mięso pokrój w kostkę ok. 2,5 cm. Do miski wlej oliwę, sok z 1 cytryny, sól, pieprz i oregano. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. 6 godz. Następnie po schłodzeniu nadziewaj kawałki mięsa na patyki do szaszłyków. Przed pieczeniem możesz jeszcze posypać szaszłyki oregano. Piecz najlepiej na rozgrzanym grillu ok. 20 min, obracając je co jakiś czas, natomiast w piekarniku w temp. 210°. Podawaj z cytryną, frytkami lub ryżem i sałatką horiatiki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne