Przepisy Sosy i masło ziołowe do steków

Składniki

Sos z kolorowego pieprzu

1 łyżka kolorowego pieprzu

1 łyżeczka masła

1 szalotka

250 ml śmietanki 30%

Sos grzybowy

1 szklanka pieczarek (w plasterkach)

1 szalotka

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

250 ml śmietanki 30%

1 liść laurowy

sól

pieprz

Sos żurawinowy

100 g dżemu żurawinowego

1 goździk

3 suszone jałowce

1 łyżeczka masła

Sos śliwkowy

100 g dżemu śliwkowego

1 łyżeczka masła

250 ml bitej śmietany

cynamonu

Masło ziołowe

125 g masła

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka szczypiorku

½ łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

1

Sos z kolorowego pieprzu: Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodaj pieprz i podgrzewaj na patelni aż szalotka nabierze aromatu. Wlej śmietankę i zaczekaj aż nieco odparuje.

2

Sos grzybowy: Grzyby pokrój na kawałki, cebulę drobno posiekaj. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim cebulę. Dodaj mąkę i smaż, aż nabierze różowej barwy. Zalej beszamel śmietaną, dodaj posiekane grzyby, liść laurowy, sól i pieprz, oraz w razie potrzeby inne przyprawy. Następnie gotuj. Wskazówka: Zamiast na maśle, możesz ugotować sos na tłuszczu ze steku.

3

Sos żurawinowy: Podsmaż masło na patelni i dodaj żurawinę, goździk i mieszaj, aż zgęstnieje. Usuń goździk i wymieszaj sos.

4

Sos śliwkowy: Roztop masło na patelni, dodaj dżem i rozpuść go. Dodaj ubitą śmietanę, szczyptę cynamonu i gotuj, aż zgęstnieje.

5

Masło ziołowe: Wyjmij masło z lodówki i pozostaw aż zmięknie. W tym czasie poszatkuj zioła. Możemy je również wymieszać z innymi, według upodobań. Wymieszaj masło z ziołami, solą, sokiem z cytryny i owiń w folię spożywczą jak tykwę lub umieść w małych miseczkach. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Wskazówka: Umieść masło w foremkach na muffiny. Później wystarczy je odwrócić i obserwować, jak znika w steku. Możesz również użyć go do ziemniaków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4