Sos ze świeżej żurawiny
Składniki
​400 g żurawiny
400 g cukru
1/2 laski wanilii
skórka z cytryny
Opis

Żurawinę umyj i odsącz na kuchennym sicie. Przełóż do misy lub ceramicznej makutry i wsyp cukier.

Wanilię rozetnij i wydrąż aromatyczne pestki. Dodaj do żurawiny. Cytrynę umyj bardzo dokładnie i obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw. Dzięki niej obierzesz skórkę bez gorzkiej warstwy. Pokrój skórkę w drobną kostkę i wsyp do owoców. Wyciśnij jeszcze sok z cytryny i wlej na cukier w misce. Sok z cytryny w naturalny sposób reguluje kwasowość sosu żurawinowego.

Ucieraj żurawinę mikserem ustawionym na średnich obrotach, aż cukier się rozpuści. Żurawiny są bardzo soczyste, więc cukier szybko się rozpuści. Ucieranie dodatkowo uwalnia naturalną pektynę, dzięki której sos po schłodzeniu będzie gęsty.

Sos żurawinowy przechowuj w słoiku w lodówce nawet do 7 dniu. Podawaj do mięsa (drobiu, wieprzowiny, dziczyzny) przygotowanych zarówno na zimno, jak i pieczeni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery