Przepisy Sos słodko-kwaśny na zimę
Składniki
3 kg dojrzałych pomidorów
1 kg cebuli
2 papryki np. żółte
2 ananasy (lub ostatecznie 2 puszki ananasów w zalewie)
3 obrane marchewki
1 i 1/2 puszki kukurydzy
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
1 szkl. cukru lub mniej, jeśli dodamy sok z ananasów w puszce
1 szkl. octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
9 słoików o pojemności 0,5 litra
Sposób przygotowania
1
Pomidory umyj, przekrój na pół i zetrzyj na tarce od przekrojonej strony tak, by została tylko skórka. W ten sposób łatwiej pozbędziesz się skórki z pomidorów – nie musisz ich blanszować, chłodzić i obierać.
2
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
3
Przetarte pomidory oraz cebulę postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu, często mieszając.
4
Paprykę pokrój w średnią kostkę.
5
Marchewkę pokrój w średnie słupki.
6
Obierz ananasy.
7
Wykrój środki z ananasów i pokrój owoce w kostkę.
8
Po godzinie gotowania dodaj do pomidorów marchewkę.
9
Dorzuć paprykę.
10
Dodaj kukurydzę.
11
Dodaj ananasa.
12
Dopraw przyprawami, musztardą i octem. Całość gotuj jeszcze 30 minut. Rozrób niewielką ilość wody z 2 łyżeczkami mąki. Wymieszaj i wlej do sosu.
13
Sos przełóż do pasteryzowanych słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw do wystudzenia. Nie musisz dodatkowo pasteryzować sosu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje
3 miesięcy temu
60 min.
Napoje