Sos serowy na ciepło
Składniki
150 g sera lazur
50 g parmezanu
300 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
sok z 1 cytryny
przyprawy: czerwony zmielony pieprz
Opis

Ser lazur pokrusz, a parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W litrowym garnku rozgrzej masło i wsyp mąkę. Następnie, cały czas mieszając powstałą zasmażkę, wlej powoli mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum. Wsyp sery i mieszaj, aż się rozpuszczą w gorącym mleku. Zdejmij sos z ognia, dodaj sok z cytryny i zmielony czerwony pieprz do smaku. Ten sos idealnie smakuje, np. do warzyw gotowanych na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Desery