Sos pieczarkowy
Składniki
300 g pieczarek
1 szkl. rosołu gotowego lub z kostki (lub czystej wody)
1 cebula
2-3 łyżki tartego selera
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. gęstej kwaśniej śmietany
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pieczarki obierz i umyj, selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Wszystko duś na maśle, na średnim ogniu przez ok. 15 min. Następnie zalej gorącą szklanką rosołu lub wody. Mąkę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, dodaj do sosu i dopraw solą oraz pieprzem, zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Sos świetnie nadaje się do kopytek i wszystkich rodzajów kasz sypkich, makaronów, kotletów ziemniaczanych i mięsnych pieczeni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
1 tydzień temu
10 min.
Desery