Sos czekoladowy do deserów
Składniki
100 g czekolady gorzkiej
3/4 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. skondensowanego mleka zagęszczonego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki rumu
przyprawy: sól
Opis

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją, dodaj cukier puder i gotuj przez ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszaj, aby czekolada się nie przypaliła. Następnie dodaj mleko, wanilię, rum i szczyptę soli. Sos dokładnie wymieszaj, przykryj i trzymaj nad ciepła wodą do momentu użycia. Sos podawaj do naleśników, lodów, ptysiów, puddingów, deserów z owocami i bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje