Przepisy Sos bearneński
Składniki
1/3 szkl. białego wina wytrawnego
1/3 szkl. octu
2 żółtka
1/2 kostki masła
1 cebulka szalotka
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 pęczek drobnego szczypioru
3 łyżki posiekanego estragonu
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Estragon, szczypior i pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulkę obierz z łuski i również drobno posiekaj. Następnie zalej ją winem i octem, zagotuj i odparuj do połowy objętości. Płyn przecedź przez sitko i nieco przestudź. Dodaj do niego żółtka i ubij trzepaczką. Otrzymaną masę znowu podgrzej na wolnym ogniu przez ok. 20 min, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Następnie dodawaj po kawałeczku masła, pamiętając o ciągłym ubijaniu. Do gęstego sosu dodaj posiekane zioła, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Sos bearneński wyśmienicie pasuje do mięsa czerwonego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery