Przepisy Sorbet cytrynowy
Składniki
2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki żurawiny suszonej
1 szklanka wody
listki mięty
Opis

Cytryny umyj i odetnij czubki owoców. Łyżką wyciskaj sok do miski i usuń z niego pestki. Z wnętrza cytryn ostrożnie usuń błony. Wydrążone cytryny wstaw do zamrażalnika.

Cukier rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj go do miski z sokiem z cytryny. Włóż miskę do zamrażalnika. Aby sorbet miał odpowiednią konsystencję luźno połączonych kryształków, co 20 min wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj widelcem. Powtarzaj te czynności przez ok. 2 godz.

Dodaj żurawinę, zamrażaj przez 15 min i ponownie wymieszaj. Wyjmij skórki cytryn z zamrażalnika i przełóż sorbet do ich środka. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
70 min.
Zupy