Przepisy Sorbet arbuzowy
Składniki
1 i ½ kg arbuza
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wody
dekoracja:
kilka truskawek
listki mięty
Opis

Arbuza przetnij na pół. Odetnij jeden plaster, który wykorzystasz później do dekoracji. Wydrąż najsłodszy, czerwony miąższ ze środka (jasne części przy skórce pozostaw) i w miarę możliwości usuń pestki (musisz uzyskać ok. 1 kg miąższu). 

Zmiksuj arbuza z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem. Przelej miąższ do naczynia i zamrażaj przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągaj go z zamrażarki i mieszaj.

Możesz też wcześniej pokroić arbuza w kostkę, zamrozić i dopiero później dolać wodę z cukrem, miksować i od razu podawać.

Przed podaniem udekoruj sorbet kawałkami arbuza, truskawkami i listkami świeżej mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 tygodnie temu
10 min.
Napoje