Sola zapiekana pod serem z porami i ziemniakami
Składniki
​2 filety z soli
100 g sera zółtego
1 por
6 młodych ziemniaków
100 ml śmietany
garść kaparów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
koperek do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je wcześniej na noc do lodówki. Następnego dnia opłucz rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i posól.

Młode ziemniaki dobrze oczyść, zalej wodą, posól i gotuj przez ok. 20 min. Pora przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie oczyść z piasku pomiędzy liśćmi i sparz gorącą wodą. Odcedź ugotowane ziemniaki, przestudź chwilę, przekrój na pół, a na wierzch ułóż kawałki pora. Na wszystkim połóż rybę i dodaj masło. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj ze śmietaną i polej tak przygotowanym sosem rybę. Posyp całość kaparami. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180° przez ok. 25 min.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Desery