Sola na parze z musem pomidorowym
Składniki
4 filety z soli
3 łyżki mąki pszennej
1/2 główki salaty karbowanej lub masłowej
sok z 1/2 cytryny
przyprawy: sól
mus:
5 pomidorów suszonych z zalewy
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor
1/2 pęczka świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je dzień wcześniej na noc do lodówki. Następnego dnia kolejno opłucz rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i posól. Tak przygotowaną rybę gotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE przez ok. 10 min.

Przygotuj mus: suszone pomidory odsącz z zalewy i drobno pokrój. Bazylię umyj, osusz i posiekaj. Pomidora obierz ze skórki, wyjmij z niego pestki, dodaj oliwę, sól i pieprz. Na koniec wszystko zmiksuj. Czosnek obierz i wyciśnij przez wyciskarkę do zmiksowanych składników, wymieszaj.

Rybę przełóż na talerz, ułóż na niej mus. Podawaj z sałatą i kawałkami cytryny do skropienia ryby i sałaty.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Napoje
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne