Przepisy Sok wiśniowo-jablkowy z miętą
Składniki
500 g wiśni 
500 g jabłek 
10 gałązek mięty 
300 ml wody 
500 g cukru 
2 cytryny 
butelka – 0,8 l + kapsel lub zakrętka
Opis

Owoce umyj. Jabłka przekrój na cząstki i wytnij z nich nasiona. Przełóż jabłka wraz z wiśniami do garnka, zasyp cukrem i wlej wodę. Cytryny sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Przetnij na pół i wyciśnij cały sok do owoców. Zagotuj owoce z cukrem. Mieszaj intensywnie i zbieraj wszystkie szumowiny, jakie się pojawią. 

Następnie dodaj listki mięty wraz z gałązkami. Jest w nich dużo aromatu i smaku. Jak tylko sok będzie wystarczająco klarowny, zlej wszystko przez sito kuchenne do nowego garnka. Ponownie zagotuj i od razu wlej sok do butelki. 

Zakręć korek lub nałóż kapsel i odwróć butelkę do góry dnem. Po ostygnięciu znów odwróć butelkę i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Sok powinien odstać przynajmniej 1 tydzień. Gotowy wlej do szklanki i dolej wody według uznania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje