Przepisy Sok porzeczkowy z dodatkiem imbiru i limonki
Składniki
1 kg czarnych porzeczek 
500 g cukru 
50 g imbiru 
2 limonki 
butelka – 0,8 l + kapsel lub zakrętka
Opis

Porzeczki umyj i usuń ewentualne szypułki. Wsyp je do garnka, zasyp cukrem i powoli podgrzewaj. W tym czasie obierz imbir i pokrój na plastry. Dodaj do gotujących się porzeczek. 

Limonki umyj i zalej wrzątkiem. Pokrój je w ćwiartki i dodaj do owoców. W międzyczasie gotuj dalej sok i zbieraj na bieżąco szumowiny, inaczej syrop będzie miał sporo pęcherzyków z piany. Jak tylko będzie wystarczająco klarowny, zlej sok przez sito kuchenne do nowego garnka. Ponownie zagotuj i od razu wlewaj do butelki. 

Zakręć korek lub nałóż kapsel i odwróć butelkę do góry dnem. Po ostygnięciu znów odwróć butelkę i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Sok powinien odstać przynajmniej 1 tydzień. Gotowy wlej do szklanki i dolej wody według uznania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
210 min.
Desery