Przepisy Sok porzeczkowy z dodatkiem imbiru i limonki

Składniki

1 kg czarnych porzeczek 

500 g cukru 

50 g imbiru 

2 limonki 

butelka – 0,8 l + kapsel lub zakrętka

Opis

Porzeczki umyj i usuń ewentualne szypułki. Wsyp je do garnka, zasyp cukrem i powoli podgrzewaj. W tym czasie obierz imbir i pokrój na plastry. Dodaj do gotujących się porzeczek. 

Limonki umyj i zalej wrzątkiem. Pokrój je w ćwiartki i dodaj do owoców. W międzyczasie gotuj dalej sok i zbieraj na bieżąco szumowiny, inaczej syrop będzie miał sporo pęcherzyków z piany. Jak tylko będzie wystarczająco klarowny, zlej sok przez sito kuchenne do nowego garnka. Ponownie zagotuj i od razu wlewaj do butelki. 

Zakręć korek lub nałóż kapsel i odwróć butelkę do góry dnem. Po ostygnięciu znów odwróć butelkę i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Sok powinien odstać przynajmniej 1 tydzień. Gotowy wlej do szklanki i dolej wody według uznania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4