Przepisy Sok porzeczkowy z dodatkiem imbiru i limonki

Składniki

1 kg czarnych porzeczek
500 g cukru
50 g imbiru
2 limonki
butelka (0.8 l)
zakrętka (lub kapsel)

Opis

Porzeczki umyj i usuń ewentualne szypułki. Wsyp je do garnka, zasyp cukrem i powoli podgrzewaj. W tym czasie obierz imbir i pokrój na plastry. Dodaj do gotujących się porzeczek. 

Limonki umyj i zalej wrzątkiem. Pokrój je w ćwiartki i dodaj do owoców. W międzyczasie gotuj dalej sok i zbieraj na bieżąco szumowiny, inaczej syrop będzie miał sporo pęcherzyków z piany. Jak tylko będzie wystarczająco klarowny, zlej sok przez sito kuchenne do nowego garnka. Ponownie zagotuj i od razu wlewaj do butelki. 

Zakręć korek lub nałóż kapsel i odwróć butelkę do góry dnem. Po ostygnięciu znów odwróć butelkę i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Sok powinien odstać przynajmniej 1 tydzień. Gotowy wlej do szklanki i dolej wody według uznania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8