Przepisy Soczysta pieczeń wołowa w sosie musztardowym
Składniki
1 kg łopatki wołowej bez kości
10 łyżeczek musztardy - polecamy sarepską lub kremską
1 łyżka mąki pszennej
1 i ½ szklanki wody
5 łyżek oleju
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Umyte mięso natrzyj olejem i przyprawami, umieść w natłuszczonej brytfance. Podlej wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Piecz przez ok. 1 godz. 30 min, systematycznie podlewając wodą. Ostrożnie wysuń brytfankę z piekarnika i posmaruj wierzchnią warstwę połową ilości musztardy, a następnie piecz jeszcze przez 30 min.

Przygotuj sos: do powstałego w brytfance wywaru dodaj resztę musztardy i przyprawy. Sos zagęść mąką rozmieszaną w 100 ml zimnej wody.

Pokrojoną pieczeń i przygotowany sos proponujemy podawać z kluskami śląskimi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Desery