Śniadaniowe racuchy z borówkami i śmietanką
Składniki
​300 g mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty cynamonu
1 op. cukru waniliowego
40 g cukru
100 ml oleju
120 ml mleka
200 g borówek amerykańskich
50 g malin do dekoracji
150 ml śmietanki kwaśnej
20 g cukru pudru
50 ml oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, sok z cytryny (pomocne przy ubijaniu białka na pianę)
Opis

Oddziel białko od żółtek i umieść je w czystej, suchej misce. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, wlej mleko oraz żółtko i 100 ml oleju. Dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na gładkie ciasto. Nie wyrabiaj długo, gdyż racuchy staną się twarde po usmażeniu. Ubij białka na sztywną pianę. Pomocniczo dodaj szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny. Pianę podziel na trzy części i wmieszaj powoli każdą z części do ciasta.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Użyj płaskiej patelni do naleśników. Nałóż ciasto łyżką stołową, a na każdy racuch na wierzch ułóż kilka borówek. Smaż na wolnym ogniu, aż zaczną rosnąć i ciasto będzie porowate z wierzchu. Przerzuć na drugą stronę i dosmaż jeszcze do zarumienienia. Przełóż gotowe racuchy na kuchenny ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie rozłóż na talerzu, polej kwaśną śmietanką i posyp borówkami i malinami oraz cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje