Smażone serki z dipem paprykowym i jogurtowym
Składniki
1 l świeżego mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Dipy:
2 czerwone papryki bez skóry (upieczone)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
garść posiekanych świeżych ziół
przyprawy: sól, cukier, pieprz, pieprz cayenne do smaku
Opis

Mleko wlej do emaliowanego garnka i wymieszaj ze śmietaną. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Kiedy mleko się zsiądzie, postaw garnek na małym ogniu i delikatnie podgrzewaj od czasu do czasu powoli mieszając. Mleko nie może się zagotować ani nawet za mocno podgrzać, najlepiej sprawdzaj temperaturę mleka palcem. Kiedy od mleka oddzieli się serwatka, przełóż całość na sitko wyłożone czystą lnianą ściereczką. Przekładaj mleko z garnka łyżką wazową zaczynając od zbierania samej serwatki. Gdy większość serwatki odcieknie, zawiń ciasno ściereczkę z serem i dociśnij talerzykiem. Talerzyk dodatkowo obciąż z góry tak, aby jego ciężar wycisnął z serka resztki serwatki. Zostaw tak ser na kilka godzin (na przykład na noc). Po tym czasie pokrój ser na kawałki obtocz w mące z przyprawami i usmaż na oleju. 

Papryki zmiksuj z oliwą z oliwek, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Dopraw do smaku pieprzem cayenne, solą i cukrem. W drugiej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Serki podawaj na ciepło z dipami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne