Smażone paski rybne
Składniki
1,5 kg filetów ryby morskiej (np. panga, mintaj, morszczuk)
1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego
Ciasto panierkowe:
200 g mąki
1 łyżka cukru
4 łyżki piwa
6 łyżek mleka
5 łyżek wody
2 jaja
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety rybne umyj i osusz, pokrój w podłużne paski, a następnie posól i skrop cytryną.

Podgrzej olej w garnku. W międzyczasie przygotuj ciasto: mąkę, cukier, piwo, mleko, żółtka oraz wodę połącz w masę przypominającą konsystencją ciasto naleśnikowe. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Zanurz w cieście kawałki ryby i kładź je na głęboki, gorący olej. Smaż przez ok. 10 min. Przed wyciągnięciem wszystkich kawałków sprawdź na jednym z nich, czy ryba w środku jest miękka.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje