Przepisy Smażone krewetki podawane z kremowym sosem szafranowym i sosem z pomidorów

Składniki

500 g krewetek Big Tiger obranych z ogonem

2 ząbki czosnku

1/2 papryki zielonej i czerwonej

50 g oliwek czarnych bez pestek

4 suszone pomidory

2-3 gałązki natki pietruszki

30 ml oliwy

3-4 gałązki kolendry

1/2 cytryny

przyprawy: sól, pieprz czarny

Sos z pieczonych pomidorów:

400 g pomidorów pelati

30 ml oliwy

2-3 gałązki bazylii

przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny

Sos szafranowy:

1 łyżeczka bułki tartej

100 ml śmietanki kwaśnej

1/2 op. szafranu

1 ząbek czosnku

20 ml oliwy

Opis

Przygotuj sos z pieczonych pomidorów: pomidory pelati przelej z puszki do porcelanowej formy. Przypraw lekko solą, pieprzem i polej oliwą. Piekarnik rozgrzej do temp. 200° i wstaw pomidory do pieczenia. Płyn lekko odparuje, a końcówki pomidorów się zrumienią. Wyjmij podpieczone warzywa i jeszcze gorące rozgnieć widelcem. Dodaj poszarpane liście bazylii, sos wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Do moździerza wsyp bułkę tartą i dodaj obrany czosnek. Przypraw lekko solą i pieprzem. Rozetrzyj delikatnie, wlej oliwę i wymieszaj. Zagotuj wodę. Szafran wsyp do małej miseczki i zalej 1 łyżką wrzątku. Odstaw do momentu, aż nitki oddadzą cały aromat i kolor do wody. Wtedy przelej szafran do sosu w moździerzu i wymieszaj. Cały sos przełóż do miski i dodaj kwaśną śmietanę. Przypraw jeszcze do smaku.

Mrożone krewetki przesyp do miski. Zalej zimną wodą i odczekaj aż odmarzną. Odsącz z wody i przełóż do czystej miski. Czosnek obierz i zmiażdż do miski z krewetkami . Całość przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolej oliwę i wymieszaj.

Papryki umyj i pokrój w kostkę. Oliwki czarne i pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i podsmaż krewetki. Jak tylko zmienią kolor na pomarańczowy i lekko się zrumienią, przełóż je do miski. Na patelnię wsyp paprykę oraz oliwki z pomidorami. W razie potrzeby dolej oliwy. Warzywa podsmaż, przypraw lekko solą i pieprzem. Następnie dodaj krewetki z miski wraz sosem i całość jeszcze lekko podsmaż.

Część kolendry posiekaj i dodaj do krewetek. Przypraw na koniec sokiem z cytryny. Przełóż krewetki na półmisek, polej warzywami i posyp listkami pozostałej kolendry. Sosy podawaj osobno w dwóch szklanych miseczkach.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.08-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Powrót do szkoły

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 31.07.2019-21.08.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4