Smażona tilapia na chrupiących warzywach z dressingiem cytrynowym
Składniki
350 g filetów z tilapii
1 koper włoski
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
1 cebula czerwona
1 cytryna
1 ostra papryka
1/2 pęczka koperku
1 czosnek
6 oliwek czarnych
50 ml oliwy
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Na dzień przed przygotowaniem dania filety z tilapii wstaw do lodówki, aby powoli się odmroziły. Odsącz filety z wody, przypraw lekko solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Dodaj siekany ząbek czosnku i sok z 1/2 cytryny. Tak przygotowaną rybę ostaw do lodówki.

Warzywa na sałatkę umyj. Koper włoski pokrój w cienkie paski, prostopadle do włókien. Marchew i seler naciowy pokrój w podobnej wielkości cienkie półplastry. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w ćwiartki, a każdą na kolejne ćwiartki. Ostrą paprykę przekrój wzdłuż i wydąż pestki. Następnie pokrój w podobnej wielkości kawałki co marchew.

Rozgrzej połowę oliwy na grillowej patelni i podsmaż filety z tilapii. Pamiętaj, że filety z ryby bez skóry powinno się przy smażeniu obracać tylko jeden raz – delikatna struktura mięsa może się rozpaść przy częstym odwracaniu. Rybę można dopiec w piekarniku w temp. 160° przez ok. 10 minut.

Na drugiej patelni podsmaż warzywa na oliwie, dodaj sól i pieprz. Dodatkowo przypraw sokiem z cytryny i świeżo siekanym koperkiem. Pod koniec smażenia dodaj czarne oliwki. Warzywa będą chrupiące i bardzo aromatyczne. Na półmisku rozłóż warzywa a na wierzch grillowaną rybę. Do dekoracji użyj cząstek cytryny i oliwy z grillowania ryby.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje