Słodka choinka
Składniki
​czekoladowe babeczki
masa cukrowa
krem serowy
olej
cukier puder
barwniki spożywcze (pomarańczowy, zielony)
gotowa cukrowa posypka
rękaw cukierniczy
wykrojnik kształtów
Czekoladowe babeczki:
3 jajka
1 tabliczka ciemnej czekolady
120 g masła
120 g cukru pudru
3 łyżki mąki
Masa cukrowa:
400 g cukru pudru
2 łyżeczki glukozy
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
25 ml gorącej wody
Krem serowy:
300 g mascarpone lub serka śmietankowego
ok. 100 g masła
1/2 szkl. cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
1
Do wykonania choinek potrzebne będą czekoladowe babeczki i masa cukrowa. Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź. Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę - w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Do masy dodaj pomarańczowy barwnik i dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć w dłoniach na jednolitą masę.
2
Masę cukrową delikatnie rozwałkuj na pergaminie i wytnij z niej dowolne kształty (np. gwiazdeczki). Gdy masa będzie matowieć, delikatnie przesmaruj ją pędzlem z olejem.
3
Wycięte kształty posyp przez sitko cukrem pudrem, aby uzyskać efekt szronu. Poczekaj aż wyschną (ok. 1 godz.).
4
Przygotuj krem serowy: masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj ser, barwnik i całość zmiksuj. Masę schłodź przez godzinę w lodówce. Do kremu dodaj barwnik i wymieszaj na jednolitą masę.
5
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij na babeczkę.Krem wyciskaj warstwami, tak by przypominał gałązki choinki.
6
Na koniec choinkę obsyp cukrową posypką, a czubek udekoruj gwiazdką z masy cukrowej.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne