Przepisy Słodka choinka

Składniki

​czekoladowe babeczki

masa cukrowa

krem serowy

olej

cukier puder

barwniki spożywcze (pomarańczowy, zielony)

gotowa cukrowa posypka

rękaw cukierniczy

wykrojnik kształtów

Czekoladowe babeczki:

3 jajka

1 tabliczka ciemnej czekolady

120 g masła

120 g cukru pudru

3 łyżki mąki

Masa cukrowa:

400 g cukru pudru

2 łyżeczki glukozy

1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

25 ml gorącej wody

Krem serowy:

300 g mascarpone lub serka śmietankowego

ok. 100 g masła

1/2 szkl. cukru pudru

zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

 alt=
1

Do wykonania choinek potrzebne będą czekoladowe babeczki i masa cukrowa. Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź. Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę - w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Do masy dodaj pomarańczowy barwnik i dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć w dłoniach na jednolitą masę.

 alt=
2

Masę cukrową delikatnie rozwałkuj na pergaminie i wytnij z niej dowolne kształty (np. gwiazdeczki). Gdy masa będzie matowieć, delikatnie przesmaruj ją pędzlem z olejem.

 alt=
3

Wycięte kształty posyp przez sitko cukrem pudrem, aby uzyskać efekt szronu. Poczekaj aż wyschną (ok. 1 godz.).

 alt=
4

Przygotuj krem serowy: masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj ser, barwnik i całość zmiksuj. Masę schłodź przez godzinę w lodówce. Do kremu dodaj barwnik i wymieszaj na jednolitą masę.

 alt=
5

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij na babeczkę.Krem wyciskaj warstwami, tak by przypominał gałązki choinki.

 alt=
6

Na koniec choinkę obsyp cukrową posypką, a czubek udekoruj gwiazdką z masy cukrowej.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4