Przepisy Słodka choinka

Składniki

olej słonecznikowy
2 barwniki spożywcze (pomarańczowy, zielony)
posypka cukrowa (gotowa)
rękaw cukierniczy
wykrojnik kształtów
Czekoladowe babeczki:
3 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
120 g masła
120 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
Masa cukrowa:
400 g cukru pudru
2 łyżeczki glukozy
łyżeczki żelatyny
25 ml wody (gorącej)
Krem serowy:
300 g mascarpone (lub serka śmietankowego)
100 g masła (około)
½ szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy zielony

Sposób przygotowania

1

Do wykonania choinek potrzebne będą czekoladowe babeczki i masa cukrowa. Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź. Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę - w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Do masy dodaj pomarańczowy barwnik i dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć w dłoniach na jednolitą masę.

2

Masę cukrową delikatnie rozwałkuj na pergaminie i wytnij z niej dowolne kształty (np. gwiazdeczki). Gdy masa będzie matowieć, delikatnie przesmaruj ją pędzlem z olejem.

3

Wycięte kształty posyp przez sitko cukrem pudrem, aby uzyskać efekt szronu. Poczekaj aż wyschną (ok. 1 godz.).

4

Przygotuj krem serowy: masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj ser, barwnik i całość zmiksuj. Masę schłodź przez godzinę w lodówce. Do kremu dodaj barwnik i wymieszaj na jednolitą masę.

5

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij na babeczkę.Krem wyciskaj warstwami, tak by przypominał gałązki choinki.

6

Na koniec choinkę obsyp cukrową posypką, a czubek udekoruj gwiazdką z masy cukrowej.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8