Śliwki korzenne w occie
Składniki
3 kg śliwek węgierek (twardych)
2 laski cynamonu
1 łyżka ziela angielskiego
12 goździków
3 szkl. wody
1 szkl. octu spirytusowego 10%
1 i 1/2 szkl. cukru (jeżeli chcesz, by śliwki były mniej słodkie) lub 2 szkl. cukru (jeżeli chcesz bardziej dosłodzić śliwki)
6 słoików po 600 ml
Opis

Śliwki umyj i pozbądź się pestek. Przygotuj zalewę: do wody dodaj ocet, cukier, ziele angielskie i cynamon. Gotuj przez 5 minut. Przecedź.

Na dno każdego ze słoików włóż po 2 goździki. Następnie dosyć ciasno ułóż w słoikach śliwki. Zalej owoce zalewą. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15 minut. Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do wystudzenia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne