Przepisy Śledzie z pieczarkami i śliwką

Składniki

300 g śledzi matjas (wymoczonych)
200 g pieczarek brązowych
1 cebula biała
100 g śliwek kalifornijskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu (duża)
30 ml octu balsamicznego
20 ml oliwy z oliwek

Opis

Pieczarki umyj i odetnij twarde końcówki nóżek. Śliwki pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczarki. Kiedy się lekko zrumienią, zdejmij je z patelni i do tej samej oliwy dodaj łyżkę miodu. Kiedy miód się rozpuści, dosyp piórka cebuli. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodaj śliwki, zamieszaj kilka razy i dodaj przecier pomidorowy oraz podsmażone pieczarki. Kiedy sos przestygnie, dopraw go octem balsamicznym i wymieszaj ze śledziami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem