Śledzie z bakaliami i pikantnym dressingiem
Składniki
4 śledzie a’la matjas
150 g mieszanki bakalii
1-2 szalotki
1-2 ostre papryczki
kilka gałązek świeżego tymianku
100 ml oleju lnianego
2 łyżki musztardy dijon
łyżka syropu z agawy
sól
pieprz
Opis
  • Śledzie będą wyglądać lepiej, jeśli ułożymy składniki warstwowo, a mieszać będziemy bezpośrednio przed jedzeniem - dzięki temu na talerzu dokładnie widać składniki dania, jego różne kolory i faktury.
  • Świeży tymianek wzbogaca smak dania oraz dodatkowo nadaje lekkości kompozycji.
  • Na świątecznym stole świetnie sprawdzają się klasyczne elementy dekoracji w postaci biało-złotych dodatków.
Sposób przygotowania
1
Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Śledzie odsączamy. Jeśli są bardzo słone, można przepłukać je lekko wodą.
2
Z oleju, musztardy, posiekanej papryczki, tymianku, syropu i przypraw przygotowujemy dressing.
3
Kroimy śledzie na nieduże kawałki.
4
Układamy warstwowo bakalie, śledzie, dressing i pokrojoną cebulkę. Wykańczamy świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje