Przepisy Śledzie z bakaliami i pikantnym dressingiem

Składniki

4 śledzie matjas
150 g mieszanki studenckiej (bakalie)
2 szalotki
2 chilli
4 gałązki tymianku świeżego
100 ml oleju lnianego
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka syropu z agawy
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Śledzie będą wyglądać lepiej, jeśli ułożymy składniki warstwowo, a mieszać będziemy bezpośrednio przed jedzeniem - dzięki temu na talerzu dokładnie widać składniki dania, jego różne kolory i faktury. Świeży tymianek wzbogaca smak dania oraz dodatkowo nadaje lekkości kompozycji. Na świątecznym stole świetnie sprawdzają się klasyczne elementy dekoracji w postaci biało-złotych dodatków.

Sposób przygotowania

1

Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Śledzie odsączamy. Jeśli są bardzo słone, można przepłukać je lekko wodą.

2

Z oleju, musztardy, posiekanej papryczki, tymianku, syropu i przypraw przygotowujemy dressing.

3

Kroimy śledzie na nieduże kawałki.

4

Układamy warstwowo bakalie, śledzie, dressing i pokrojoną cebulkę. Wykańczamy świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8