Przepisy Śledzie w sosie korzenno-miodowym

Składniki

400 g śledzi matjas (bez skóry)
2 szklanki mleka
Sos:
2 cebule
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 cytryna (3 łyżki soku z cytryny oraz pół łyżeczki otartej skórki z cytryny)
5 łyżek miodu
1 szczypta soli
2 ziela angielskie (zmielone)
laski cynamonu całego (zmielonego)
3 goździki (zmielone)
1 łyżeczka kardamonu mielonego
5 ziarnek pieprzu czarnego (zmielonego)
3 goździki (w całości)
5 ziarnek pieprzu czarnego (w całości)
2 ziela angielskie (w całości)
laski cynamonu całego (pokruszonego)

Opis

Śledzie namocz w mleku przez około 12 godzin (przechowuj je w lodówce). W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty. Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min. Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli.

Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy w całości oraz otartą skórkę z cytryny. Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki. Śledzie podawaj na drugi dzień.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8