Śledź solony dalekomorski z ziemniakami w mundurkach
Składniki
Składniki:
2 sztuki śledzia dalekomorskiego
0,5 l mleka 3,2%
150 g cebuli
100 ml kwaśnej śmietany 18%
50 g majonezu
1 ząbek czosnku
½ jabłka zielonego
10 gałązek szczypiorku
2-3 gałązki natki pietruszki
sok z ½ cytryny
8 ziemniaków do gotowania
szczypiorek do dekoracji
½ łyżeczki kminku
pieprz czarny
sól
Sposób przygotowania
1
Śledzie umyj pod wodą i wytrzyj do sucha kuchennym ręcznikiem. Przełóż do naczynia, które jest wystarczająco szerokie, aby cała ryba swobodnie leżała. Zalej mlekiem śledzie i przykryj naczynie folią. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu przewracaj śledzie w mleku.
2
Wyjmij śledzie z zalewy, odsącz na kuchennym ręczniku i ułóż na desce. Ostrym nożem kuchennym natnij podbrzusze od strony ogona. Wyjmij nożem mlecz. Odłóż do miseczki. Będzie potrzebny do sosu. Oczyść jeszcze wnętrze z wątróbki oraz pozostałych jelit. Umyj wnętrze pod bieżącą wodą.
3
Nożem natnij mięso od strony głowy na grzbiecie i wodząc nożem po kręgosłupie, poprowadź go do części ogonowej. Teraz możesz powoli, z wyczuciem odrywać płat mięsa od ości brzusznych. Odetnij cały filet. Rozłóż płat mięsa i wyjmij ewentualne ości. Oczyść jeszcze mięso z ciemnoczerwonego tłuszczu. Drugi płat mięsa odetnij podobnie, przesuwając nożem po kręgosłupie i obszarpując delikatnie ości brzuszne.
4
Płaty mięsa przełóż ponownie na deskę. Natnij lekko mięso pod skórą (nie przetnij skóry), tak abyś mógł pewnie złapać kawałek. Przewróć płat śledzia skórą do góry. Złap za przycięty kawałek i delikatnie ciągnij za skórę. Przytrzymuj nożem mięso, aby równo odchodziło od skóry.
5
Filety śledziowe pokrój na paski po ok. 1 cm. Warto kroić paski pod kątem, wtedy końcowa, mniejsza część od ogona będzie podobnej wielkości. Przełóż kawałki śledzia do porcelanowej miseczki.
6
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek posiekaj. Pokrojoną cebulę warto lekko rozgnieść w dłoni, aby szybciej oddała swój smak do ryby. Obsyp teraz kawałki śledzia cebulą i odstaw miskę.
7
Rozetrzyj mlecz widelcem, dość drobno. Dodaj kwaśną śmietanę, majonez, tarty czosnek, szczypior i natkę. Obierz jabłko ze skóry i usuń gniazda nasienne. Przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zetrzyj jabłko na tarce na grubych oczkach. Dodaj do sosu. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny.
8
Sos wymieszaj ze śledziem. Gotowe śledzie odłóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie umyj dokładnie ziemniaki i wstaw do gotowania. Do rondla włóż ziemniaki i zalej wodą. Wsyp sól i ½ łyżeczki kminku. Gotuj do miękkości. Ziemniaki wyjmij na talerz, natnij nożem na krzyż i wyciśnij miąższ. Posyp szczypiorkiem. Nałóż porcję śledzia obok ziemniaków.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery