Przepisy Skrzydełka z syropem klonowym i sałatką z warzyw
Składniki
500 g skrzydełek kurczaka
50 ml syropu klonowego
1 cytryna
1/4 papryczka pepperoni
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 ogórek zielony
1 pomidor
1 papryka żółta
1 cebula czerwona
2 gałązki mięty
kilka listków rukoli
2 gałązki natki pietruszki
30 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny, sos sojowy jasny
Opis

Skrzydełka przemyj zimną wodą i odsącz w ręczniku kuchennym. Odetnij końcówki skrzydełek. Przygotuj marynatę. Do miski wlej syrop klonowy, wyciśnij sok z ćwiartki cytryny. Wlej sos sojowy i przypraw marynatę pieprzem. Pokrój drobno papryczkę i ząbek czosnku. Wymieszaj wraz z pozostałymi składnikami marynaty. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i do tak przygotowanej marynaty włóż skrzydełka. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.

Przygotuj grilla. Skrzydełka wyjmij z marynaty i lekko odsącz. Marynatę zachowaj. Grilluj skrzydełka z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż kurczaka na arkusz foli aluminiowej i posmaruj jeszcze pozostałą marynatą. Szczelnie zamknij. Przełóż ponownie skrzydełka na grilla i dopiecz przez kolejne 20 minut.

Umyj warzywa. Obierz cebulę i ogórka. Wszystkie warzywa sałatki pokrój w podobnej wielkości kostkę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej oliwę. Sałatkę wymieszaj. Na koniec dodaj poszarpane listki natki pietruszki. Przełóż sałatkę na półmisek i dekoruj listkami rukoli. Wyjmij skrzydełka z folii i ułóż dookoła kolorowej sałatki. Od razu podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje