Skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym
Składniki
500 g skrzydełek
50 ml syropu klonowego
2 cytryny
natka pietruszki
sos sojowy
czosnek
1/2 papryczki pepperoni
40 g masła
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Odetnij lotki od pozostałych części skrzydełek.

Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj syrop klonowy z oliwą. Dodaj posiekany czosnek, posiekaną papryczkę pepperoni oraz drobno posiekany plasterek z wyparzonej cytryny. Wciśnij do marynaty sok z 1/2 cytryny i wymieszaj wszystko.

Włóż skrzydełka do marynaty i wymieszaj z przyprawami. Odstaw do lodówki na ok. 12 godz., tak aby mięso przeszło smakiem marynaty.

Skrzydełka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i rozłóż na mięsie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160°. Wstaw kurczaka do pieczenia na ok. 45 min. W trakcie pieczenia podlewaj skrzydełka powstałym sosem, aby uzyskać karmelową glazurę.

Cytrynę pokrój na plasterki i rozłóż na półmisku. Na cytrynie poukładaj dekoracyjnie skrzydełka z kurczaka i polej jeszcze kilkoma kroplami syropu klonowego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne