Skordaliá - grecki sos czosnkowy i sos cumberland
Składniki
Skordalia - grecki sos czosnkowy
5-6 ząbków czosnku
2-3 łyżeczki octu winnego
5 kromek czerstwego pszennego chleba
150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
Sos cumberland (do zimnych mięs i pasztetów)
1 pomarańcza
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki świeżo startego chrzanu
4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek lub żurawiny
1 łyżeczka musztardy z Dijon
sok z połowy cytryny
sól
Sposób przygotowania
1
Sos skordaliá przygotowujemy następująco: czosnek obieramy.
2
Zalewamy octem i odstawiamy na kilka godzin, zgniatamy i przekładamy do miski (razem z octem, w którym się moczył).
3
Z kromek odcinamy skórki.
4
Moczymy w wodzie, dokładnie odciskamy, dokładamy do miski, solimy.
5
Dokładnie mieszamy, wlewamy stopniowo oliwę, na początku po kropli, potem coraz większym strumieniem, cały czas mieszając (można to również zrobić w mikserze). Gdy gotowy sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go nieco wodą. Ośródkę chleba możemy zastąpić ugotowanymi w mundurkach, zmielonymi ziemniakami, można też chleb lub ziemniaki mieszać po połowie ze sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami lub obranymi ze skórki orzechami włoskimi. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i zimnymi mięsami.
6
Sos cumberland przygotowujemy następująco: dokładnie wyszorowaną pomarańczę obieramy ze skórki (bez białych części).
7
Skórkę kroimy w paseczki.
8
Zalewamy ją w rondelku czerwonym winem, gotujemy 2 min.
9
Do miski wyciskamy sok z obranej pomarańczy i połowy cytryny.
10
Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek, chrzan, musztardę i zblanszowane PORADA KONTEKSTOWA - BLANSZOWANIE skórki, mieszamy, solimy do smaku, odstawiamy do lodówki na 2 dni, by sos się przegryzł, podajemy do zimnych mięs i pasztetów.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne