Przepisy Skordaliá - grecki sos czosnkowy i sos cumberland

Składniki

Skordalia - grecki sos czosnkowy
6 ząbków czosnku
3 łyżeczki octu winnego białego
5 kromek chleba pszennego (czerstwego)
150 ml oliwy z oliwek extra vergine
sól morska
Sos cumberland (do zimnych mięs i pasztetów)
1 pomarańcza
3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki chrzanu tartego
4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
1 łyżeczka musztardy dijon
1 cytryna (sok z połowy cytryny)
sól

Sposób przygotowania

1

Sos skordaliá przygotowujemy następująco: czosnek obieramy.

2

Zalewamy octem i odstawiamy na kilka godzin, zgniatamy i przekładamy do miski (razem z octem, w którym się moczył).

3

Z kromek odcinamy skórki.

4

Moczymy w wodzie, dokładnie odciskamy, dokładamy do miski, solimy.

5

Dokładnie mieszamy, wlewamy stopniowo oliwę, na początku po kropli, potem coraz większym strumieniem, cały czas mieszając (można to również zrobić w mikserze). Gdy gotowy sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go nieco wodą. Ośródkę chleba możemy zastąpić ugotowanymi w mundurkach, zmielonymi ziemniakami, można też chleb lub ziemniaki mieszać po połowie ze sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami lub obranymi ze skórki orzechami włoskimi. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i zimnymi mięsami.

6

Sos cumberland przygotowujemy następująco: dokładnie wyszorowaną pomarańczę obieramy ze skórki (bez białych części).

7

Skórkę kroimy w paseczki.

8

Zalewamy ją w rondelku czerwonym winem, gotujemy 2 min.

9

Do miski wyciskamy sok z obranej pomarańczy i połowy cytryny.

10

Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek, chrzan, musztardę i zblanszowane PORADA KONTEKSTOWA - BLANSZOWANIE skórki, mieszamy, solimy do smaku, odstawiamy do lodówki na 2 dni, by sos się przegryzł, podajemy do zimnych mięs i pasztetów.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4