Sierpik z ryżem i kwaśną sałatką
Składniki
1 sierpik sprawiony
100 g ryżu
1 zielony ogórek
1/2 papryki czerwonej
1 cytryna
sok z 1 cytryny + 2 łyżki
1 łyżka prażonych ziaren czarnego sezamu
50 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki
1/2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Ostrym nożem oskrob sierpika i umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grube dzwonka (maksymalnie trzy). Nastaw piekarnik na 200°C. Oprósz kawałki ryby solą i pieprzem. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i polej oliwą. Pokrój cytrynę w plastry i obłóż nimi kawałki ryby. Zawiń papier w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Ugotuj ryż na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sok z jednej cytryny wymieszaj z cukrem i sosem sojowym. Powstałą miksturą dopraw ugotowany ryż.

Ogórka umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Paprykę umyj i pokrój w bardzo cienkie słupki. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami oliwy. Warzywa polej dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING i posyp ziarnami sezamu.

Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Upieczoną rybę wyciągnij od razu z piekarnika, żeby nie wyschła. Na talerzach ułóż porcję ryżu, ryby i sałatki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
70 min.
Desery